Even voorstellen: Marieke Swart en Hanneke de Man

16 september 2019

Onze theaterafdeling is onlangs versterkt met twee nieuwe docenten: Marieke Swart en Hanneke de Man! Marieke verzorgt de spellessen bij KinderMuziekTheater, waar alle groepen ook dit seizoen helemaal vol zitten. Hanneke geeft bij ons de lessen acteren, theatermaken en improvisatietheater.

Beide dames stellen zich graag aan je voor:

Marieke Swart

“Mijn passie voor zingen, dansen en acteren was er al vroeg. Vanaf mijn tiende speelde ik twee theaterseizoenen de rol van Annie in de musical Annie van Albert Verlinde Entertainment. Hierna speelde ik in de musical Pinokkio van Studio 100 België en volgde ik zes jaar de vooropleiding bij de Dansacademie Lucia Marthas in Groningen.  Ook presenteerde ik van 2006 tot 2011 het programma ‘WitWat’ voor schooltv van Omrop Fryslân. In 2016 heb ik mijn diploma behaald aan de Song&Dance Academie voor musicaltheater te Zwolle. In mijn derde jaar liep ik stage in het ensemble van de musical The Sound of Music van Stage Entertainment. Op dit moment zit ik in het afstudeerjaar van de opleiding Docent Theater aan NHL Stenden Hogeschool. Ik vind het ook erg leuk om aan Fryske iepenloftspullen mee te doen.”

“Wat ik mooi vind aan theater is dat het je fantasie en verbeeldingsvermogen stimuleert en het je creativiteit aanzet. Door bijvoorbeeld een verhaal te bedenken en te spelen creëer je een soort nieuwe wereld waar alles mogelijk is, niets is te gek. Ik heb er erg veel zin in om de spellessen van KinderMuziekTheater te geven, om mijn passie voor theater over te brengen, plezier te maken in de lessen en ook de verbinding met zang en dans in de spellessen op te zoeken.”

 

Hanneke de Man


“Toen ik jong was, was ik een ietwat verlegen dromerig meisje. Stil en een beetje op de achtergrond. Totdat ik op het toneel kwam te staan. Daar ontdekte ik een ruimte met een eindeloze fantasie. Waar je gek mocht doen zonder dat iemand dat raar vond. Waar je kon bewegen, verhalen vertellen en waar alles mogelijk was. Daar voelde ik me direct in thuis. Toen dacht ik al: hier wil ik groot in worden, dit is een wereld waar ik van houd! En zo kwam ik op de docent drama-opleiding in Arnhem terecht (ArtEZ) en bestond ineens een groot deel van mijn leven uit theater. Daar leerde ik mijn fascinatie voor theater vorm te geven. Dat een beeld, een woord of een enkele beweging spannend kan zijn. Dat daar verhalen achter schuil gaan. En dat in de hele wereld om ons heen verhalen liggen die opgeraapt kunnen worden en in het theater tot leven kunnen komen.”

“Nu ben ik ondertussen alweer dertien jaar aan het werk, veelal op jeugdtheaterscholen (o.a. AmsterdamsejeugdteJAterschool, Hofplein, De Gasten, de Theatermijn). Maar ook daar buiten (op middelbare scholen , basisscholen, amateurtheatergezelschappen en Buitenkunst). De tijd vliegt. Omdat ik blijf leren, blijf ontdekken, omdat theater nooit af is en altijd verder gaat. Ik vind theater iets bijzonders, iets persoonlijks waar iedereen op zijn eigen manier in kan groeien. Door te kijken, te luisteren maar vooral te doen!”