Ruth Vulto Gaube werkt aan beeldhouwproject in Denemarken

4 juli 2017

Onze docent beeldhouwen Ruth Vulto Gaube is de afgelopen weken bezig geweest met een prachtig project in Denemarken. Een school dicht bij Kopenhagen hoorde (via de Deense beeldhouwerbond) van het projectmatige ontstaan van Ruths verzetsmonument in Workum en wilde ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan een soortgelijk monument, waarbij alle kinderen en medewerkers betrokken zijn bij de uitwerking.

Om het proces vorm te geven werd Ruth gevraagd. “Als ontwerp heb ik de knop gekozen als zinnenbeeld voor het kind”, vertelt ze. “Een knop heeft het hele potentieel van de volwassen plant al in zich. Maar vóórdat het open gaat als bloem, moet het door de grote plant beschermd en gevoed worden. Zo kan het zich concentreren op zijn belangrijkste taak: het groeien en het zich ontwikkelen.”

“Pas als de knop dit tijdens dit stadium ongestoord heeft kunnen doen, kan het zich op gegeven moment ontplooien en met zijn volledige kracht voor het voortbestaan van gehele plant inzetten.”

Meer dan 200 kinderen tussen 6 en 16 jaar hebben samen met Ruth, leerkrachten, de directeur, administratieve medewerkers en de schoonmaakster de afgelopen weken aan het beeld gewerkt. Het is nu bijna af. De sokkel is gegoten. Ruth is terug in Nederland en gaat in augustus weer naar Denemarken om het beeld op zijn definitieve plek te zetten en de laatste fijnheden uit te werken.

“De nieuwe leerlingen die dan beginnen wil ik er dan ook bij betrekken, zodat het beeld werkelijk van hen allemaal is. Het is nu al geweldig om te beleven hoezeer de hele school (plus ouders en andere familieleden) zich verbonden voelt met hun beeld. Zij hebben beleefd en er actief aan mee gewerkt dat het vanuit een idee, van een grote rechthoekige blok in een mooi beeld veranderde.”

Fotoserie: totstandkoming van de knop